menusor sos főoldal mit tegyek terhesség abortusz infóközpont történetek kiadványok alapítvány
 

Terhesség


Milyen terhesnek lenni?

A tested megváltozik. A hormonok, amik eddig a barátaidnak tűntek, mintha ellened szövetkeznének... Valószínűleg néha rosszullétek fognak el. A melled fáj és növekszik a mérete. Talán gyakrabban vagy éhes mint általában és olykor bizonyos ételeket nagyon kívánsz.

A terhesség lehetséges jelei:

 • elmaradt menstruáció (pár csepp vérzés terhesség esetén is előfordulhat)
 • reggeli rosszullét (sok nőnek egész nap hányingere van, egyeseknek egyáltalán nincs)
 • gyakori vizelési inger
 • mell megnövekszik, érzékennyé válik
 • mellek feszülése
 • a méh nagyobbnak érződik
 • a mellbimbó körüli terület sötétebbé válik
 • az anyajegyek színe megváltozhat, újak is keletkezhetnek
 • a mellen előtűnnek a vérerek kék csíkjai (később a hasfalon is)
 • a mellbimbón a bőr szárazzá válik
 • előtej szivárgás
 • folyamatos éhségérzet
 • nagymértékű fáradtság
 • ha terhesnek érzed magad :-)

Ha csak egy is jelentkezik a fenti tünetek közül, érdemes "gyanakodni" és hívj fel bennünket egy ingyenes terhességi tesztért.

A nőnél jelentkezhet ezek közül egy, vagy néhány, vagy mind, vagy egy se. A nem terhes nőknél is előfordulhatnak ezek a jelek. Ugyanannak a nőnek a terhességei is jelentkezhetnek eltérő módon. Éppenséggel lehet nagyon zavarbaejtő és feszültséget előidéző. Sőt, a stressz úgy általában is előidézheti mindezeket a jeleket, mintha terhes lennél! De hát akkor honnan lehet megtudni...?

A terhesség leggyakoribb jele a menstruáció elmaradása (amenorrhea), kiváltképp, ha a nőnek előtte rendszeresen és pontosan voltak menzeszei. Ez annak következtében történik, hogy a corpus luteum által kitermelt hormonok látják el a méhi bélést az embrió beágyazódásához. Ugyan sok oka lehet az amenorrhea-nak, mégis a gyermekszülési korban lévő nők esetében a terhesség a leggyakoribb ilyen ok. Nagyon ritkán ugyan, de előfordul hogy valaki úgy terhes, hogy közben továbbra is menstruál.

A terhességkori émelygés, melyet gyakran "reggeli rosszullétnek" is hívnak igazából bármely napszakban előfordulhat. Leggyakrabban egy pár óráig tart, majd alábbhagy. Rendszerint a terhesség 4-8 hetében kezdődik (az utolsó menstruációs ciklus első napjától számítva). Ezt a hCG (human chorionic gonadotropin) hormon okozza, ugyanaz a hormon, amit a terhességi tesztek is mérnek. A hCG hormon termelés rendszerint a terhesség 12-14 hetében éri el csúcspontját, utána pedig a hCG hormonok mennyisége rohamosan csökkenni kezd és az amenorrhea általában a második trimeszter elején elmúlik. Nagyon ritka esetben az amenorrhea az egész terhességet végigkíséri.

A mellek megduzzadása a véredények gyors telítődése miatt van. Ugyancsak elképzelhető a mellek viszketése, bizsergése vagy elnehezedése is. Ez általában a 4-8 héten kezdődik el és rendszerint az első terhességkor intenzívebb. A mellek megduzzadása általában az egész terhesség alatt tart, de a feszülésük rendszerint néhány hét után javul.

A fáradtság a korai terhesség egyik jellegzetessége. Az okai ismeretlenek, de annyira gyakori, hogy nem lehet letagadni, hogy valóban egy korai jel. Szabályként talán elmondható, hogy a terhesség okozta fáradtság a második trimeszterre elmúlik (de meglehet, hogy más okok miatt a fáradtság továbbra is jelen van). A terhességkori fáradtság ellen a legjobb kúra a rendszeres mozgás, még ha ellentmondásosnak tűnik is.

A korai terhességet (2-3 hetes) biztosan a nőgyógyász sem tudja ugyan állapítani, de manapság erre ritkán kerül sor, mert nagyon elterjedtek lettek a házilag alkalmazható terhességi tesztek. A fogamzás utáni 10 naptól már ezek a tesztek is kimutatják a terhességet.

Az újabb fajtájú terhességi tesztek szinte ugyanannyira megbízhatóak, mint a laboratóriumi tesztek, mindkettő fajta kb. 97-98%-os biztonsággal mutatja meg az eredményt.

A terhességvizsgálatot manapság hCG vizsgálattal végzik el, melyet vagy vizeletből, vagy vérből állapítanak meg.

Az első reggeli vizeletet érdemes használni, mivel abban a hCG hormon koncentráció nagyobb. A teszt akkor fog pozitív eredményt mutatni, ha a hCG szinte legalább 25 mlU, mely az utolsó ciklus első napját követően 4-6 héttel történik meg. Általában javasolható, hogy várjon kb. 2 hetet a ciklus kimaradása után és csak utána végezze el a tesztet - ezáltal lecsökkenthető a hamis negatív eredmények száma (meg a tesztek költsége is). A fogantatástól számított 10-12. napon érdemes elvégezni a tesztet.

Ha a terhességi teszt pozitív, az első ultrahangos vizsgálatot 5 hetes terhességre célszerű időzíteni, mert akkorra már jól hallható a gyermek szívének dobogása. Nem igazán van jelentősége ennél korábban menni vizsgálatra, hacsak nem az anyának valami konkrét problémája van. Ugyanakkor célszerű a 14. hét befejezte előtt menni vizsgálatra, mert később már nehezebb megállapítani a terhesség előrehaladottságát és a szülés várható időpontját.