menusor sos főoldal mit tegyek terhesség abortusz infóközpont történetek kiadványok alapítvány
 

Terhesség


Mikor kezdődik az emberi élet?

Sokak szerint ez elvi kérdés... Ezért is fontos, hogy hagyjuk most figyelmen kívül a világnézeteinket és szorítkozzunk a tényekre. Az alábbi összefoglalót ezért hoztuk létre...

Számos nemzetközileg elismert genetikus és biológus megerősítette, hogy az emberi élet a fogantatáskor kezdődik. 1981-ben (ápr. 23-24) az amerikai Szenátusi Bíróság Szakbizottsága egy fontos kérdésben hívta össze a világ szakembereit: Mikor kezdődik az emberi élet?

Az alábbiakban két híres orvos mondatait idézzük:

"Kijelenthetem, hogy a modern molekuláris biológia összes kritériumának értelmében az emberi élet a fogantatás pillanatától kezdve jelen van."

(Dr. Hymie Gordon, a Mayo Klinika Genetikai Osztályának Elnöke)

"Az emberi személyiség és test létezésének pontosan meghatározható kezdő pillanata van, mégpedig a fogantatás pillanata."

(Dr. McCarthy de Mere, orvos és a Tennessee Egyetem professzora)

"A modern genetika atyja" nyilatkozik

Dr. Jeorme Lejeune, akit a "modern genetika atyjaként" ismernek szintén megerősítette, hogy az élet a fogantatáskor kezdődik és ezt jegyzőkönyvbe adta Louisiana Állam Törvényhozói Testületének Bűnügyi Bizottsága előtt 1990. június 7-én.

Dr. Lejeune elmagyarázta, hogy a fogantatást követő 3 és 7 nap közötti időszakban már meghatározhatjuk, hogy az új személy fiú vagy lány. "Soha de soha nem igaz az, hogy az ember csak egy protoplazma folt!" - nyilatkozta Dr. Lejeune - "Amennyiben az önök természetéről beszélünk, nem látok különbséget azok között a személyek között akik önök fogantatásukkor voltak és amelyek önök a mai napon. Emberek, és emberek is voltak."

Dr. Lejeune szintén kiemelte, hogy minden emberi lény teljesen egyedi - külön lény az anyjától - a fogantatás pillanatától kezdve. Hozzátette: "Az angol Dr. Alec Jeffreys legújabb felfedezései tisztán bemutatják, hogy a DNS molekulán tárolt géninformáció egy sajátos kódrendszer alapján rendszerzve és tárolva van, nem másképp mint az áruházi termékeken látható vonalkódok… ezután már nem csak teória, hogy mindegyikünk egyedi."

Dr. Jeorme Lejeune 1994. április 3-án hunyt el Párizsban. Több mint 20 éven át volt gyakorló orvos, a Tudomány Doktora, és az Elemi Genetika professzora. Dr. Lejeune fedezte fel a Down kór genetikai okát amiért számos országban nyerte el a legmagasabb elismerést ami genetikusnak adható.

Élő ember?

Vannak, akik úgy tekintik a magzatot, mint csupán egy lehetőséget az életre. A biológia azonban mást bizonyít. Minden megfogant magzat az emberi élet feltételeinek teljességgel megfelel: táplálkozik, fejlődik, növekszik, mozog. Alapvetően a méretén és szerveinek bonyolultságán kívül semmi másban nem különbözik egy már megszületett csecsemőtől vagy egy féléves kisbabától. Különlegesen védett élettere és jellegzetes életmódja van az anyaméhben, mely egykor mindannyiunk élete is volt.

Lényeges megértenünk, hogy a magzat nem ember lesz, hanem egy már élő ember, egy különleges létformában, egy adott fejlettségi szinten.