menusor sos főoldal mit tegyek terhesség abortusz infóközpont történetek kiadványok alapítvány
 

Infóközpont - PAS


Mi a PAS 9 fázisa?

Ezek azok a fázisok, amelyeket a PAS során megállapítottunk. Olyan sorrendben lettek felsorolva, ami "normálisnak" mondható. Ennek ellenére ez a sorrend közel sem szabály, vannak nők akik más fázisokkal kezdenek, kihagynak fázisokat, haladnak, aztán visszatérnek egy másik fázisra. Nincs meghatározott "idő" amit egy nő egy fázis állapotában eltölt. Lehetnek fázisok, amik csak néhány napig tartanak, ugyanakkor másikak akár évekig! Ugyancsak nagyon széles skálán változik a fázisok átélésének intenzitása. Például amíg a 3. Fázis némely nőnél csak egy kis rosszkedvet okoz, másoknál egész komoly öngyilkossági kísérleteket eredményez. Ahogy gyűlnek a megfigyelések úgy egyre részletesebben megismerjük ezt is. Javaslatom, hogy az a nő, aki a PAS tünetegyüttes bármely fázisában van, keressen hozzá értő segítséget.

1. fázis - tagadás, tompaság, közöny

Ez a fázis már akkor elkezdődhet, amikor az abortusz még le sem zajlott! Sok nő, aki nehéz döntése végett az abortusz mellett dönt, belép az 1. fázisba. Számos nő tapasztalata, hogy az abortusz körüli események mintha tőle "függetlenül" történtek volna - a kórházzal való telefonbeszélgetés, a második időpont egyeztetése, stb. mintha valami sűrű ködben lett volna, mintha valaki más cselekedte volna... Volt egy asszony, aki beszámolt arról, hogy önmagának mondogatta, hogy nem megyek abortuszra, csak egy kis "művelet" lesz, és egész idő alatt ez járt a fejében. Szörnyen nehéz preceket élt át a műtőasztalon, de miután elvégezték az abortuszt, ismét visszatért a mondókájához és azt kántálta: "Nem volt abortuszom, nem volt abortuszom". Élete során soha senkinek nem mondta el, hogy volt abortusza, hazudott ezzel kapcsolatban az orvosoknak, és gyakorlatilag "ráerőszakolta" az agyára, hogy nem volt abortusza. Ez 11 évig nagyjából működött, de egyszer csak valami áttörte a tagadás falát és ez a nő és súlyos idegösszeroppanást kapott, egy pszichiátriai rehbilitációs intézetben helyezték el, ahol lassan felépült és javarészt kitisztultak belőle azok az intenzív érzelmek, amiket olyan sokáig magába rekesztett. A tagadás és tompaság tarthat hetekig, de akár évekig is. Sok nőnek adódnak problémái vagy egészségügyi bajai, de nem is gondolnak az abortuszra, mint kiváltó okra. A nők különféle érzelmi és fizikai problémákkal nézhetnek szembe abortusz után, mint pl.: szexuális gondok, étkezési rendellenességek, alkoholizmus, drog és gyógyszerfüggőség, depresszió, kapcsolati problémák és alacsony önértékelés.

2. fázis - éledő figyelem. Egy kicsit nyugtalanít vagy elszomorít, ha az abortuszra gondolsz.

Ezt a fázist jellemzi, hogy a nő kerüli a gyerekeket, terhes anyukákat, történetekből kihagyja azokat a részeket, amik gyerekekről szólnak, kerülik az abortuszról szóló vitákat vagy híreket. Ennek az oka még nem fér teljesen a nő fejébe, csak tudja, hogy ezek a dolgok zavarják őt, felzaklatják, ezért minden lehetőség szerint távoltartja magát tőlük. Ilyenkor a nők gyakran idegesek, ingerlékenyek, nyugtalanok lesznek, ha emlékeket kiváltó dolgok és hangok jelentkeznek (pl. porszívó, vagy bármilyen szag, ami emlékezteti az abortuszra).

3. fázis - teljes figyelem. Nagyon felkavarja és megszomorítja az abortusz, de általában még mindig nem tudatosul, hogy az abortusz a problémák oka.

Ez a fázis azzal kezdődik, hogy a nő tudatára ébred az abortusz tényének, ezt szélsőségesen erős lelki fájdalom és szomorúság kíséri, depresszió és gyász - ugyancsak sokszor azzal "bünteti" magát, hogy abortált babák képeit nézegeti, elmélkedik a fájdalmon amit a magzat átélt, gyötrődik afelett, ami történt, önmagát mint "gyilkost" látja, alkohollal vagy droggal próbálja büntetni magát, túl sokat eszik, vagy épp egyáltalán nem eszik. Ez egy nagyon intenzív és félelmetes fázis. Ilyenkor a nők éjjel és nappal képesek szenvedni ettől, és visszatérő rémálmaik lehetnek. Gyakoriak mindenféle alvási problémák, gyakran felébrednek éjszaka, nehezen alszanak el, és könnyen felriadnak.

Előfordul, hogy ilyenkor jelentkezik a "helyettesítő baba" tünet, és a nő megpróbál ismét teherbe esni, szinte kétségbeesetten, hogy ezáltal pótolja az elveszett babát - úgy gondolja, hogy egy újabb terhesség elmulasztaná a fájdalmát. A klinikai depresszió gyakori része ennek a fázisnak, akár csak a már meglévő gyermekekkel való bánásmódban vagy más kapcsolatokban jelentkező súlyos gondok. Az "újraátélések" is része ennek a fázisnak, ami azt jelenti, hogy a nő űjra átéli az abortuszt és az azzal kapcsolatos eseményeket - flashback - a kórházbamenetel, az abortuszt, és az azt követő órákat. Amikor nem szenvedik el ezeket az újraátéléseket, olyankor a PAS-ban szenvedők ki vannak téve egy másik tünetnek, amit "érzelmi bezárkódás" vagy "tompaság"-ként szoktak jellemezni. Ez annak a kényszere, hogy elkerülje a traumára emlékeztető érzelmeket, gondolatokat és helyzeteket, valamint a normális érzelmi reagálások elvesztése, vagy mindkettő. Az érzelmeik "nem valóságosnak" tűnnek számukra, és a szokásos mindennapi élet dolgai ezután már nem számítanak. Úgy érzik elszakadtak a többiek figyelmétől és nem tudnak megbízni bennük. Úgy látszik a jövő nem tartogat semmit, és valójában nincs miért élni.

Ugyanakkor gyakran rejtett gyűlöletet éreznek azokkal szemben, akik szerintük felelősek az abortuszért. Előfordul, hogy vádolják magukat, amiért nem képesek "túltenni magukat" a dolgon, és ezután elkedvtelenednek és elszigetelődnek másoktól. Abbahagyják azokat a tevékenységeket, amiket egykor élveztek, nem találkoznak a barátaikkal, még kevésbé mennek társaságba. Sokszor úgy érzik, hogy szeretnének visszamenni az időben, és akkor nem követnének el abortuszt, de mivel az abortuszt nem lehet visszacsinálni erős harag és depresszió párosul ehez a gondolathoz.

4. fázis - kezdődő harag a résztvevő férfi vagy személyek felé

Ebben a fázisban a nő még mindig szenved a 3. fázis tüneteitől és viselkedési rendellenességeitől, de most már sokkal jobban észleli a mély haragot. Ha bizonyos személyek ráerőltették az abortuszt, vagy segítették afelé, ezek az emberek felé érzett haragja kezdi áttörni a tompaság érzését és ilyenkor a nőnek problémái vannak a vérmérsékletével: apró okok miatti kilobbanó indulatok, gyakori kiabálás, akár tárgyak dobálása - egy olyan érzékenység, ami könnyen kipattan, kiváltképp ha olyan emberekkel kerül összeütközésbe, akiket felelősnek tart az abortuszdöntés miatt. Ez nagyon megnehezítheti az életét, mert a harag ilyen fejezetei miatt a nő elszigetelődhet azoktól, akik egyébként felismerhetnék a tetteit, és segíthetnének megoldást találni.

A nő önmaga legtöbbször nem ismeri fel a problémái okát és ebben a fázisban még gyakran nem is keres segítséget. Az öngyűlölet is elkezdődhet ebben a fázisban és súlyosabb önpusztító viselkedésnek is teret engedhet. A harag feléledhet terhes nők felé is, vagy amikor hall róla, hogy valamely ismerőse gyermeket vár. A klinikai depresszió is kialakulhat ebben a fázisban. Az az érzés is előjöhet, hogy szeretnének visszamenni az időben, és "akkor nem" követnének el abortuszt, de mivel az abortuszt nem lehet visszacsinálni erős harag és depresszió párosul ehez a gondolathoz.

5. fázis 2 változat - harag és mély depresszió

Harag

Sok önpusztító viselkedési forma bukkanhat fel ebben a harag-fázisban. Alkoholfogyasztás, kábítószer, alkalmi kapcsolatok, felelőtlen viselkedés, meglévő gyerekektől és családtagoktól való érzelmi eltávolodás, túlzott evés, anorexia, bulimia és más önpusztító cselekedetek, mint pl. "vagdosás". A nő úgy tűnhet, hogy teljesen képtelen uralkodni az indulatain, érzelmein és tettein. Ismét, az az érzés is előjöhet, hogy szeretnének visszamenni az időben, és "akkor nem" követnének el abortuszt, de mivel az abortuszt nem lehet visszacsinálni erős harag és depresszió párosul ehez a gondolathoz. Amikor kívülállók látják a viselkedését, gyakran titulálják "felelőtlennek", "önzőnek", vagy csak egyszerűen "betegnek", de valójában nem értik meg, hogy mi okozza ezt a teljes érzelmi válságot. Ezen a ponton általában a nőnek már kezd "elege lenni" abból, ami belülről bántja, de nem képes megállítani - ekkor még könnyen lehet, hogy nem is érti, hogy az abortusz okozza a problémáit, de még ha rá is ébred erre, fogalma sincs, hogy kihez forduljon segítségért. Ebben a fázisban is lehetnek újraátélések, valamint depresszió is felléphet. Azok a nők, akik sokat interneteznek, ebben a fázisban gyakran keresik fel az "abortusz vitafórumokat" és kitörő dühvel ócsárolnak másokat - attól függően, hogy épp mik a nézeteik. Például ha a nő ekkor éppen abortusz ellenes érzelmekkel van tele, szinte gátlástalanul képes szídni azokat, akik az abortusz legalizálása mellett kardoskodnak. Hasonlóképp, ha a nő éppen abból indul ki, hogy másnak is át kellene élnie azt amiken ő átmegy, akkor hevesen ellenzi az életvédők munkáját.

Depresszió

Némely nőnek "depressziós 5. fázisa" van, ahol a harag és önpusztító viselkedések helyett egy totális és nagyon mély depresszióba esik, nehezére esik reggel kiszállni az ágyból, nehéz neki a mindennapi teendők elvégzése, teljesen reménytelennek érzi magát, kifejezi, hogy bárcsak meghalna és így csatlakozna a babához, nem eszik, vagy éppen túl sokat eszik. Nem lát értelmet a jövőben, és nem érti miért kellene tovább élnie. Nem lát reménysugarat az alagút végén - még az alagutat sem látja! Nem képesek a mindennapi életben funkcionálni, ezért olykor vagy otthagyja a munkahelyét, vagy kirúgják, sokszor kimarad az iskolából, de ez valójában nem is érdekli. A csüggedés fekete fellege ötszörös erővel telepedik ilyenkor rá a nőre, ezért semmi sem érdekli és semmi sem számít. Fontos, hogy akiknek ilyen tüneteik vannak, azonnal forduljanak segítségért! Egyéb esetben öngyilkossággal vagy végleges elme-sérüléssel végződhet ez az állapot

6. fázis - kezdeti megoldás. Szembenézni azzal ami történt, szembenézni a lehetőségeiddel.

Ebben a fázisban a nő ráébredt, hogy tisztáznia kell az abortusszal kapcsolatos érzelmeit, és felismeri, hogy az abortusz okozta a problémáit. Ilyenkor gyakran a nők valóban keresnek segítséget, olykor pszichiáterhez fordulnak, máskor valamelyik bizalmasuknak beszélnek az esetről. A szomorúság, félelem, pánik, és sok más PAS tünet még mindig vele lehet, de már lát reményt arra, hogy a végén megoldódik a gond, oldódik a feszültség és felragyog a nap.

7. fázis - megbocsátás. Megtalálod hogyan bocsáthatsz meg önmagadnak, azoknak akikre haragszol, elnevezed a babádat és kéred tőle, hogy bocsásson meg.

Amikor a nő elkezdi a terépiát, vagy elkezdi a látogatást egy abortusz utáni támogató csoportnál, kezd szembesülni minden olyan érzelemmel és témával, ami az abortuszával kapcsolatos. Kezdi megvizsgálni, hogy mi történt vele, hogyan érintette az életét, és azon munkálkodik, hogy egy teljes megbocsátás és megbékélés legyen önmagával és másokkal akiket érint a dolog. Ennél a fázisnál a feszültség vagy izgatottság érzése visszatérhet. A PAS tünetek még jelen lehetnek. Átalában minél tovább várt az abortusz műtét óta a helyreállásig, annál lassab és nehezebb lehet a teljes gyógyulás. Olykor előfordul, hogy inkább feladná vagy megfutamodna, mert a tényekkel való szembesülés nem könnyű. Azonban nem lehet mindent "csak úgy" elfelejteni, bármennyire is szeretnénk... A gyógyulás és a sok-sok felfedezni és megismerni való bizony olykor "túl sok"-nak tűnhet és a visszafordulás könnyebb lehetőségnek látszik. Viszonylag gyakori, hogy a nők "menekülési szüneteket" tartanak a gyógyulás folyamatában. De általában a PAS tünetek akkor ismét visszatérnek, és ezért a nők mégis csak folytatják attól az érzelmileg kényes ponttól, ahol abbahagyták.

8. fázis - kezdődő nyugalom. Kezded úgy érezni, hogy helyreálltak a személyes érzelmeid és a veszteségérzeted lenyugodtak; túlestél a gyász szakasz nagy részén.

Ahogy a nő folytatja erőfeszítéseit a teljes gyógyulás felé, kezdenek reménysugarak áttörni a sötét felhőkön. Valójában kezdi jobban érezni magát , elhagyja őt némi gyász, vádlás és depresszió. Kezd jobb lenni a közérzete, és kezdi átlátni az ő vállalt szerepét az abortuszban. Kezd helyreállni a nyugalma. A gyermek elvesztésének érzése továbbra is fájó, és elszomorító, de közel sem annyira mindent lesújtó és mindent elsötétítő, mint előtte. Terhes anyukák látványa közel sem kavarja fel annyira mint előtte, nem kelt benne intenzív haragot vagy irígységet. A mások felé érzett harag is alábbhagy. Kezdi úgy látni, hogy van jövője, kezd életcélt keresni magának, és a PAS tünetek határozott csökkenése figyelhető meg. A kiváltó "emlékeztető" jelenségek (szagok, ízek, hangok, emberek, szituációk) is erejüket vesztik.

9. fázis - teljes béke és nyugalom

Ebben a fázisban a nő már teljesen megbocsájtott magának, továbbá annak a férfinek is, aki a gyermek apja volt, és mindenkinek, akinek köze volt az abortuszhoz. Kibékül a gyermeke elvesztésének gondolatával. Képes az abortusz témájában beszélgetni, és véleményeket meghallgatni anélkül, hogy érzelmileg túlzottan megviselné őt. A PAS tünetek ekkor már vagy elmúltak a nőknél, vagy nagyon enyhék és további folyamatos gyógyulás tapasztalható. A kiváltó emlékeztető jelenségekre alig reagálnak. Alapvetően kibékültek saját magukkal, feldolgozták az abortuszt, és mindennapi életük rendben zajlik. A leírt 9 fázis bármelyikében találkozunk olyan esettel, hogy a nő addigi látásmódja az abortuszról megerősödik, vagy nagyon abortusz-ellenessé válik, vagy roppant mód kardoskodik az abortusz mellett. Más nők ugyanakkor drámai fordulatot vesznek - vannak akik előtte életvédőnek mondták magukat, de az abortusz után az abortusz legalizálása és széles körben alkalmazhatósága mellett törnek pálcát (általában ezzel próbálják valamiképp kompenzálni vagy igazolni feszültségük forrását). Ugyanakkor ez fordított irányban is nagyon gyakori - rengetegen mondják, hogy "Soha többet!", vagy hogy másokat inkább megóvnának attól, amiken ők átmentek. A nehezebben átvészelhető fázisok során a nők gyakran nagyon élesen hangot adnak nézeteiknek ezen a területen. De amikor a 9. fázishoz érnek, akkor már az erős és szélsőséges nézetek lecsillapodnak és sokkal nyugodtabban tudnak hozzáállni másokhoz, akik esetleg épp ellentétes módon gondolkodnak.

Nem lenne teljes a leírás, ha egy fontos motívumot kihagynánk: A gyógyulás folyamata során nagyon sok nő elmondta, hogy amikor őszintén szembe kezdett nézni a problémájával, egyfajta "láthatatlan segítség", egy "isteni érintés", egy "láthatatlan csoda" avatkozott be és segített nekik. Sokan személyes kapcsolatba kerültek ekkor az "Élet Forrásával", akit addig jószerével csak valami filozófikus, vagy vallásos szemszögből ismertek. Ezért sokszor az a tévhit ébred másokban, hogy egy abortusz utáni gyógyulást átélő nő "vallásossá lett", vagy hogy "megtérésbe menekült", azonban az erről beszámoló nők történetei és hitelessége ennél sokkal többről tanúskodik. Ez az egész embert átformáló találkozás a láthatatlan Apánkkal (Istennel), és az új életek ténye több mint amit itt néhány szóban le lehetne írni.

A mi látásunk is az, hogy a Vele való találkozás nélkül csupán csonka megoldást és fél-igazságokat tudunk nyújtani. Ha magadra ismertél, ha átestél abortuszon és felfedezted magadban a gyógyulás szükségességét (bármelyik fázisban tartasz is), keress fel minket, hogy segíthessünk!

Jelenleg két olyan telefonszámunk van, amin a nap 24 órájában kaphatsz segítséget. Úgy értem: VALÓDI SEGÍTSÉGET. Munkatársaink szívesen segítenek teljesen térítésmentesen.

(Nem ingyenes számok, de ha ránkcsörögsz vagy írsz SMS-t, akkor visszahívunk.)

Akarsz rólunk többet megtudni?