menusor sos főoldal mit tegyek terhesség abortusz infóközpont történetek kiadványok alapítvány
 

Infóközpont - PAS


Mik a PAS tünetei?

A tünetek nem jelentkeznek minden nőnél és az abortusz utáni időszakban különböző személyeknél különböző "időkben" jelentkeznek.

Vannak, akik azonnal feszültek lesznek, mások egy ideig tompának érzik magukat, vannak olyanok, akik aligha érzik magukat rosszul mindaddig amíg egy barátjuk vagy szomszédjuk terhes nem lesz... vagy 10 évvel később, miután összeházasodtak és elkezdenek "családot tervezni" törnek elő a lesújtó érzelmek. Tehát az a tizenéves, aki "rendben" érzi magát mondjuk 17 évesen egy abortusz után, lehet, hogy egész máshogy éli meg a dolgot 27 évesen, amikor ismét gyermeket fogan. Ugyancsak az egyes jelek intenzitása minden nőnél eltérő. Itt van néhány jellemző tünet, amit az évek során rengetegen visszaigazoltak...

Az orvosi rendelők, fogorvosok, egészségügyi létesítményektől való félelem, ezek kerülése

Az orvosi rendelőktől általában, valamint bármilyen orvosi beavatkozástól való félelem - ezek extrém mértékű feszültséget, rosszullétet, izzadást, pánikrohamokat és más bajokat okozhatnak. Az ezt kiváltó helyzetek: tornatermi edzések, vérvétel, orvosi beavatkozások, és olyan vizsgálatok, amik során alkalmaznak csipeszeket, csöveket, tűket vagy bármi testbe helyezendő eszközt. A test túlzott "védelme", amikor senkit nem akarsz engedni, hogy hozzádnyúljon, vagy bármi okból az intimszférádba lépjen.

Szomorúság és sírás érzése, féltékenység, amikor babákat, gyerekeket vagy terhes anyukákat látsz.

Évforduló problémák

  • a teherbeesés dátuma
  • az abortusz műtét dátuma
  • a baba "leendő" születésnapja, ha azt az abortusz meg nem szakította volna

Évforduló problémák jelei lehetnek továbbá: megmagyarázhatatlan mély depresszióba zuhanás az évforduló előtt és után, az évforduló napja körüli hirtelen betegség, az évforduló napja körüli balesetek és sérülések, más PAS tünetek előfordulása. Gyakran ezek nem tudatosak - a nő ilyenkor nem is gondol "tudatosan" arra, hogy a dátum épp az évforduló napja, hanem azon találja magát, hogy az említett problémák némelyikei mindig pont ezeken a napokon törnek felszínre - évről évre, egyéb magyarázat nélkül. Még miután a nők lelki sebei meggyógyulnak is, az évfordulók még akkor is kihívást jelenthetnek.

Alvási gondok

Nehézségek az elalvással, nehézségek alvás közben, általános alvási gondok.

Álmok és rémálmok az alábbi ismertetőjegyekkel

Egy fenyegető veszélyben lévő baba, akinek nem tudsz segíteni, vagy te magad veszélyben; gyakori "fenyegetők" lehetnek késes emberek, vagy orvosi személyzet. Látod magad amint kisbabád van, vagy más kisgyerekkel együtt; az ilyen álmokban különféle problémák szoktak felbukkanni, néhány jellemző példa: valaki el akarja tőled venni a gyereket, a gyermek haragszik rád és nem akar rád nézni mások mondják meg, hogy mit "csinálj" a gyerekkel, gyakorta valamilyen műtétre küldenek vele, amit te nem akarsz, stb. Ezek sokszor előfordulnak, némely nőnél minden éjjel, másoknál hetente, havonta, vannak akiknél "évfordulókon". Ezek az álmok nagyon zaklatóak tudnak lenni, és egyéb alvással összefüggő problémákat is elősegítenek.

"Helyettesítő baba" érzések

Annak a sürgető érzése, hogy ismét hamar teherbe ess, lehetőleg ugyanazzal a férfival, de ebben a sürgető érzésben szinte bármely férfi megfelel, és ez alkalommal "megtartanád". Ez a késztetés még akkor is jelen van, ha közben azok a körülmények, ami miatt a nő előzőleg az abortuszt választotta továbbra is jelen vannak. Sok nő folyamodik ehhez a lelki "hiánypótláshoz" és meglepődve tapasztalják, hogy emiatt még rosszabbul érzik magukat az abortuszukkal kapcsolatosan! És ez azért van, mert egy gyermeket lehetetlen pótolni - még mindig hiányzik az az egy "elvesztett" baba, teljesen mindegy még hány gyermek születik utána. De amikor ez a késztető érzés előtör, nem vagy képes ezt átlátni - úgy tűnik, hogy ha most teherbe esel és ez esetben "megtartod", akkor minden rendben lesz és jóra fordul. A helyettesítő baba érzés nagyon erős lehet. Egyes nők odáig mennek el, hogy becsapják a partnerüket és nem veszik be a fogamzásgátlókat, vagy mesterséges úton termékenyíttetik meg magukat, ha a társuknak vasektómiájuk volt. De még ha azonnal teherbe esik is a helyettesítő babával és a baba megszületik, a helyettesítő baba sürgető érzése ismét visszatér, mégpedig gyakran azonnal a szülés után!

Újraátélések (flashback)

Az újraátélés azt jelenti, hogy a nő szándékán kívül újra átéli az abortuszt vagy az ahhoz kapcsolódó eseményeket - újra átéli a kórházi helyzetét, az ösztönös tiltakozást, magát az abortusz műveletét és az azt követő órákat.

Ledermedés

"Érezelmi tompítás" vagy "ledermedés" - annak szüksége, hogy elkerülje a traumát idéző érzelmeket, gondolatokat és helyzeteket, a normális érzelmek elvesztése, vagy mindkettő. Az érzelmeik "nem valóságosnak" tűnnek számukra, és a szokásos mindennapi élet dolgai ezután már nem számítanak. Úgy érzik elszakadtak a többiek figyelmétől és nem tudnak megbízni bennük. Úgy látszik a jövő nem tartogat semmit, és valójában nincs miért élni. Ledermesztik magukat érzelmileg, ezzel próbálván elkerülni az esetleges jövőbeli traumáktól. Ennek a ledermesztésnek, vagy "tompulásnak" eszközei lehetnek az alkohol, túlzott evés, vagy kábítószerek is.

Harag

A fázistól függően a harag lehet akár gyenge vagy rejtett is, de lehet roppant intenzív és teljes agresszivitással kirobbanó is. A harag célpontjai lehetnek önmaguk, vagy azok az emberek, akiket felelősnek ítél meg az abortuszért - vagy mindkettő.

Vádlás és szégyen

A nők sokszor szégyenlik az abortuszukat és nem mondják el senkinek és messzire mennek annak érdekébe, hogy ki ne tudódjék - beleértev hogy hazudnak az orvosoknak, a családnak és a barátoknak is, történeteket találnak ki alibiként és tagadják, hogy egyáltalán terhesek lettek volna.

Önmaguk elszigetelése

Előfordul, hogy vádolják magukat, amiért nem képesek "túltenni magukat" a dolgon, és ezután elkedvtelenednek és elszigetelődnek másoktól. Abbahagyják azokat a tevékenységeket, amiket egykor élveztek, nem találkoznak a barátaikkal, még kevésbé mennek társaságba. Az elsziogetelődés nagyon gyakori, és leggyakrabban mély depresszióval jár együtt.

Létező fóbiák felerősödése

Ha egy nőnek voltak előptte bizonyos fóbiái, mint pl. tériszony, vihartól való félelem, bogaraktól való irtózás - ezek a fóbiák sokkal élesebbé válnak, és a nő sokkal érzékenyebb lesz ezekre mint előtte volt.

Étkezési problémák

Anorexia és megszállott evés - mindkettő jellegzetesen abortusz után kezdődik az esetben, ahol előtte ez a probléma nem volt jelen. A nőt bántja ami történt és tudatalatti módon magát akarja büntetni tettéért. Ezen kívül sok stressz kapcsolódik a szex és terhesség és abortusz gondolatához és a nők arról számolnak be, hogy úgy érezték "csúnyának" kell lenniük, nem szabad vonzónak lenni, ezzel elkerülhetik a kapcsolatot, mert a traumatikus érzelmi stádiumukban valami ilyesmit éreznek: "Te jó ég, belemegyek egy kapcsolatba, aztán megint csődöt mond a fogamzásgátló, aztán megint abortuszra kell mennem, és abba belehalnék!" - így aztán vagy mindig a túlzásik eszik tele magukat, vagy nem esznek egyáltalán.

Könnyen felbosszantják és bántják bizonyos dolgok

Pl. erős zajok amik emlékeztetnek a szívógép hangjára: porszívó vagy turmixgép. Volt aki beszámolt róla, hogy amikor először ment be egy kávézóba és kért egy csésze kávét, a kávédaráló zaja annyira felkavarta, hogy ott a helysziínen sírógörcs jött rá és kirohant a boltból még a kávé elkészülte előtt. Azt mondta, hogy teljesen leizzadt, erős hastáji fájásai lettek, és nagyon remegett - (a teste mintegy újra átélte az abortuszt).

Magzati képekhez való megszállott kötődés

Ezt "sofőr effektusnak" hívjuk - olyan mint amikor egy autóbaleset mellett haladsz el kocsival, tudod hogy borzalmasan felkavaró lehet megnézni, de lelassítasz mert látnod "kell". Ebben a fázisban a nők szinte imádattal bámulják azt, hogy milyennek nézett ki a magzatuk, és olyan magzatokat ábrázoló képeket keresnek, ami a babájuk abortuszkori korának megfelel. Ezeken nézegetik, meredten lesik, és elképzelik milyen érzés volt amikor élt, és próbálják elképzelni, hogy hallott vagy érzett-e valamit. Abortuszon átesett nők gyakran elmondták, hogy úgy érezték valami arra készteti őket, hogy nézzék ezeket a képeket, pedig utána mindig borzalmasabban érezték magukat, mint előtte.

Kapcsolati problémák

A partnereddel való kapcsolatodban jelentkező problémák, sok harag és más ütköző érzelmek, ezek kezdenek mindennapossá válni, nem vagytok többé képesek megbeszélni és megoldani problémákat, és általában mindazokkal az emberekkel a kapcsolatod megromlik, akik az abortusz idején a környezetedben voltak, vagy hatással voltak rád, hogy az abortusz mellett dönts.

Nehézségek döntéshozatalokban

Nők beszámoltak arról, hogy nehézségeik támadtak döntéshozataloknál, el akarták kerülni, hogy dönteniük kelljen bármiben, nagyon fájóan érintette őket, ha változások történtek - mint pl. költözés, munkahelyváltozás, stb. Pánikot élnek át, hogy mi van ha "rosszul" döntenek, és ez nagy gond lehet. Ez érintheti az összes, mindennapi apróbb döntéseket is, mint hogy mi legyen a vacsora, milyen filmet vegyen ki a kölcsönzőből, stb. Egyfajta pánikérzés telepszik rá és a nő ilyenkor megbénul, szinte lefagy.

Érzelmi tompaság a jelnelegi gyerekek felé

Képtelen helyesen viszonyulni és kötődni a jelenlévőkhöz. Olyan érzések, mint "rossz anya" és hogy a gyerekek jobbak lennének az ő hatása és beavatkozása nélkül.

Meglévő gyerekek túlzott védelme

A meglévő gyerekeknek egy szinte hisztérikus féltése, állandó rettegés, hogy valami baj éri őket, mint az abortuszért történő "büntetés". Ennek következtében a szülők sokszor senkire sem merik rábízni a gyereket, túlzottan aggódnak a testi egészségéért és állapotáért, és nagyon aggódva figyelik, hogy mit játszik, csinál, stb.

Újabb terhesség esetén félelmek és túlzott féltés

Amikor egy nő egy abortusz után ismét terhes lesz (amit tervezett és örül neki), a rémálmok ismét visszatérhetnek, valamint egy állandó félelem is, hogy "valami baja" lesz ezzel a terhességgel - mint egyfajta "büntetésként" az abortuszért. Gyakori, hogy attól fél, hogy meghal a baba, vagy hogy valami baja lesz.

Terhességek és/vagy gyerekek hasonlítgatása

Terhes anyukák, babák vagy gyerekek láttán (attól függően, hogy "mikor" volt az abortuszod) hasonlítgatod a saját helyzetedhez, hogy te most hol tartanál a terhességben, ha megtartottad volna, valamint a baba hasonlítása más gyerekekhez - arról elmélkedve, hogy most mekkora és milyen lenne. Amikor más kisgyerekre nézel arról töprengsz, hogy vajon a tiéd is így nézne ki?

A vetélés vagy meddőség "büntetésnek" tűnik

Annak érzése, hogy a későbbi alkalmatlanság gyermek kihordására valamiféle büntetés az abortuszod elkövetése miatt.

Öngyilkossági gondolatok

Sok nő hetekig, hónapokig, sőt évekig küzd öngyilkossági érzésekkel, mint hogy "nem érdemlem meg hogy éljek", és sokan beszámoltak arról is, hogy erős késztetést éreztek, hogy menjenek és "megtalálják" a babát, "bárhol" is legyen, bocsánatot kérve, karjaikba ölelve, stb... És "csak" általános öngyilkossági érzések olyan gondolatokkal terhelve, hogy képtelen vagy feldolgozni azt, ami történt.

Ételek és italok illata

Sokan beszámoltak arról is, hogy képtelenek voltak enni, vagy pánik / rosszullét / idegesség roham jött rájuk olyan ételek szagától, amit az abortusz reggelén reggeliztek, vagy ami a kórházi ételre emlékeztette őket. Van akire mindig hányási inger jön, amikor az abortusz napján fogyasztott reggelije jellegzetes szagát érzi.

Szexuális problémák

Ez két szélsőségbe szokott futni - vagy a szextől és a terhességtől való félelem miatt nincs vágya a szexre, és nem is bírja élvezni; vagy pont az ellentétje: a felelőtlen alkalmi kapcsolatok, egyéjszakás ismeretségek (ami nem volt egyáltalán megszokott előtte). Bárkivel bármit, nem érdekli a fogamzásgátlás, és nem is gondol arra, hogy megint terhes lehet.

Menstruációs feszültség

Ez is egy emlékeztető az abortuszra, sok vér és sehol nincs baba. PASS-ban szenvedő nőkre nagy számban jellemző, hogy az abortuszt követő néhány havi vérzéskor az nagyon érzékenyen érinti őket. Van olyan, akit előtte egyáltalán nem zavart, a vér látványától most mégis úgy megrémül, hogy naponta 5-6-szor zuhanyozik, hogy tiszta maradjon - képtelen saját vérének a látványát vagy szagát elviselni.

Feszültség

Idegességgel kapcsolatos problémák, aggódás és feszengés, látszólag ok nélkül.

Klinikai depresszió

Egy roppant gyakori PAS-ban szenvedő nőknél - az egész élmény traumája, és annak a ténye, hogy nincs olyan segítség, amit bárki igénybe vehetne, nincs akivel megoszthatná az abortusz utáni dilemmáit klinikai depresszióhoz vezethet.