menusor sos főoldal mit tegyek terhesség abortusz infóközpont történetek kiadványok alapítvány
 

Infóközpont - PAS


Mi az a PAS?

A PAS (post-abortion syndrome) annak az állapotnak a megnevezése mely jellemző lehet az abortuszon átesett nőkre. A kifejezés magyar fordítása: abortusz utáni tünetegyüttes.

Nem minden nő, akinek volt abortusza kerül ebbe az állapotba. A PAS jelenlétére egyértelműen utalhatnak érzelmi vagy fizikális tünetek. Némely nő, aki abortusz előtt teljesen jó és elfogadható döntésnek érezte az abortuszt, utána megkönnyebbülést érez és gyakorlatilag fájdalommentesen éli további életét.

Más nők máshogy élik meg a folytatást - nehezükre esik feldolgozni magát a fizikai beavatkozást is és az érzelmi és testi helyreállást is. Abortusz után normálisnak mondható, hogy a nő (aki nemrég még anya volt!) mély gyász érzésén megy keresztül, bűntudat, szomorúság, sírás és veszteségérzet jellemzi érzelmi állapotát. De a PAS eltér a "normális"-nak mondható negatív érzelmektől, amik közvetlenül követik az abortuszt. Miben tér el? Mennyiben más?

Amennyiben ezek a szomorú és gyászos érzelmek felerősödnek és hatással lesznek a nő mindennapi tevékenységére, valamint hosszabb időtartamon keresztül jelen vannak, a nő valószínűleg abortusz utáni tünetegyüttesben (PAS) szenved.

Amikor az abortuszt követő 3 hónapban az említett reakciók és érzelmek erősek és intenzívek, és az alábbi problémákat okozzák:

  • önpusztítás, erős öngyilkossági gondolatok vagy kísérletek
  • egészségtelen és romboló cselekedetek növekedése (alkohol, drog, anorexia/bulémia, beteges túltáplálkozás, csapongó és alkalmi szexuális kapcsolatok, és más helytelen kockázatos viselkedések
  • depresszió, ami erősebb mint csak "egy kis szomorúság vagy rosszkedv"
  • képtelenség a normális öngondozásra, higéniai "züllés".
  • iskolában vagy munkahelyen történő normál megfelelésre való képtelenség
  • súlyos gondok a már meglévő gyermekekkel (vagy férjjel, élettárssal, családtagokkal, barátokkal) való kapcsolatban vagy a gondozásukban
  • vágy az azonnali teherbe esésre és az abortált gyermek "pótlására" - még akkor is ha az előző abortuszra ösztönző problémák és körülmények továbbra is jelen vannak

Tehát a közvetlenül abortusz után jelentkező intenzív tünetek PAS-ra utalnak, nem pedig csak "normális érzelmek". Ugyancsak PAS-ra utal, ha a fent felsorolt problémák abortusz után hónapokig, esetleg évekig folytatódnak, vagy éppenséggel akkor bukkannak felszínre először.

Némely PSS tünet nagy mértékben megnyomoríthatja egy nő életét és az abortuszt követő hónapokban és években valóságos lelki nyomorékká teheti. A jó hír, hogy van gyógyulás a PAS-ból, az abortuszon átesett nő kigyógyulhat annak átkozott következményeiből és élhet egy örömmel teli és produktív életet. A nők általában nem akarnak beszélni az abortuszukról, gyakran le is tagadják azt, ezért nem gyakran tudják bajukat megosztani másokkal. Egy nőt gyakran az a manipuláláció éri, hogy úgy gondolkodjon mint ha az "az ő hibája" lenne, ha abortusz után problémái adódnak és legtöbbször arra gondol, hogy az abortusznak semmi köze ahhoz, amilyen mélyen érzi magát. Gyakran úgy próbálják beállítani, mintha a PAS csupán csak valamiféle abortusz-ellenes mítosz lenne.

Érdekes, hogy ha egy férfi háborúba megy és PTSD-vel (trauma utáni stressz rendellenesség) meggyötörve tér haza, akkor nem "vádoljuk a férfit" és nem "védjük" a háborút, elismerjük, hogy az okozta a férfi traumáját, a PTSD-t és annak szenvedi a következményeit. Nem tagadjuk meg a segítséget ilyen esetben, nem kicsinyítjük ezért le vagy érvénytelenítjük a fájdalmát és nem kenjük rá, hogy már "bizonyára előtte is voltak pszichikai problémái". Vagy nem keresünk más élethelyzeteket a múltjában, amire ráfognánk a PTSD-t, nem próbáljuk meggyőzni, hogy amivel küzd, az "nem is létezik" - belátjuk, hogy a háborús stressz okozta a bajt, segítjük őt és segítünk neki nevén nevezni a problémát, valamint támogatjuk a gyógyulásban.

Mégis, amikor egy nőnek abortusza volt és traumát okozott neki az egész élmény és kialakul nála a PAS, az emberek gyorsan a "nőre fogják" a dolgot, "megvédik" az abortuszt és próbálják bizonygatni, hogy kizárt dolog, hogy ezt az abortusz okozta volna - bizonyára a nőnek már előtte is voltak lelki problémái és most az "ő hibája", hogy szenved.

És a nőt szépen magára hagyják szenvedni, segítség, kezelés, támogatás nélkül, még csak nevet sem adnak a problémájának. Az abortusz törvényes megítéslése körül kialakult ellentáborok közötti harc olyan hevessé vált, hogy az a már amúgy is szenvedő nőkön csapódik le. Vannak akik próbálnak mindent a "nőre hárítani", beleértve a problémáját ha van neki.

Mindegy, hogy valaki abortuszt ellenző, vagy támogató nézőpontból közelít, mindenkinek tudnia kell, hogy a PAS, az abortusz utáni tünetegyüttes, valódi orvosi probléma és igen komoly és veszélyes érzelmi és fizikai problémákat okozhat abortusz után.