menusor sos főoldal mit tegyek terhesség abortusz infóközpont történetek kiadványok alapítvány
 

Mit tegyek?


De hogyan mondjam el a szüleimnek?

Nem könnyű a szüleid elé toppanni azzal a hírrel, hogy terhes vagy. Valószínűleg félsz attól, hogy mit fognak mondani, vagy hogyan reagálnak - és jóllehet mi gyakran a legrosszabbat képzeljük el:

a

A terhességed híre valószínűleg érzékenyen fogja érinteni a szüleidet, de túlélik. Talán nem mindig látszik így, de a legtöbb szülő valóban szereti a gyerekeit és készek segíteni, ha gyermekük bajban van, vagy megsérült.

bMinden család más. Ha a te szüleidnek nehéz kifejezniük szeretetüket, akkor lehet hogy rászorulsz, hogy más családtagokkal, vagy barátaiddal oszd meg problémádat, hogy lelki támaszul legyenek neked. De megeshet, hogy a válságterhességed olyan esemény lesz, ami közelebb hozza egymáshoz családod tagjait.

Sok esetben egy válságterhességben lévő lány amúgy "rossz" családja szorosan összeforrt, és nagyon pozitív segítséget nújtottak lányuknak.

Remélhetőleg ez igaz lesz rád nézve is és képes leszel meglátni a szüleid valódi aggodalmait és a vágyukat, hogy segítsenek, hogy szerető támogatóid legyenek.

Ne írd le őket!

Amennyiben a szüleid nem vérengző vadállatok, legjobb, ha minél hamarabb elmondod nekik a hírt. Több mint valószínű, hogy előbb-utóbb úgyis megtudnák - talán már most is gyanítják - és szívesebben hallanák a hírt tőled, mint valaki mástól.

Tervezd meg a stratégiád!

Ismered a szüleidet. Tudod, hogyan lehet velük bánni, mi a megfelelő időpont arra, hogy komolyan beszélj velük. Lehet, hogy érdemes várnod, amíg nyugodtak és a legkészebbek meghallgatni. Lehet, hogy jobb, ha nincsenek a közeledben, amikor megtudják a nagy eseményt. Tudom, nehéz józanul gondolkodni, amikor ideges vagy, de hidd el megéri megtervezned a legjobb útvonalat a szüleid szívéhez.

Mi van, ha el akarnak küldeni abortuszra?

Először is meg kell értened a szüleid aggodalmát, hogy jól és érzékenyen tudj reagálni...

r

...azután ki kell tervelned egy stratégiát, hogy miként reagálj. A szüleidnek látniuk kell, hogy te mindent komolyan átgondoltál.

A jövődet illetőleg sok lehetőséged van, amit most még talán nem is vettél észre. A Válságterhesség Központ tanácsadói segítenek benne, hogy felfedezd és választani tudj ezek a lehetőségek közül.

Hogy mondjam el nekik?

Ha annak a gondolata megrémít, hogy személyesen mondd el a szüleidnek, akkor fontolj meg más lehetőségeket:

e d
levél képeslap

melyet vagy.... vagy..... vagy....

c

...aztán kérd meg őket, hogy üljenek le beszélni veled. Adj elegendő időt, hogy a dolgok teljesen rendeződjenek.e

Lehet, hogy neked a legkönnyebben a telefonon megy a beszélgetés. Ez esetben ajánlatos egyszerre csak az egyik szülőddel beszélni.

Mit mondjak el nekik?

Mindenképp tudasd velük,hogy szereted őket és hogy ugyanakkor sajnálod, ha fájdalmat vagy szomorúságot okoztál nekik. Egész egyszerűen, egyenesen elmondhatod ezt, mint például ez a levél.t

Most már nem csak te maradsz akire, gondolnod kell, hanem a szüleid is, és a kicsike emberke is, aki benned növekszik. Itt az ideje, hogy erős légy, bölcsen tégy és a jó dolgot.

 

Jelenleg két olyan telefonszámunk van, amin a nap 24 órájában kaphatsz segítséget. Úgy értem: VALÓDI SEGÍTSÉGET. Munkatársaink szívesen segítenek teljesen térítésmentesen.

(Nem ingyenes számok, de ha ránkcsörögsz vagy írsz SMS-t, akkor visszahívunk.)

Akarsz rólunk többet megtudni?